Afval scheiden, doen we niet zomaar. Het levert veel op om materialen als plastic, papier, batterijen, groenafval en dergelijke apart van elkaar in te zamelen. Een groot deel van deze materialen kan namelijk opnieuw gebruikt worden als nieuwe grondstof. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. In deze blog willen we daarom wat dieper ingaan op de vele voordelen van afvalscheiding, waarbij we ook kijken naar enkele fabels over dit onderwerp.
Voordelen van een goede afvalscheiding
Waarom is afval scheiden zo belangrijk? Wanneer ons afval tot nieuwe grondstoffen gemaakt wordt, dan besparen we op het gebruik van andere grondstoffen. Bovendien hergebruiken we oude materialen zo, wat bijdraagt aan een circulaire economie. Door minder aanslag te maken op nieuwe grondstoffen wordt direct het milieu ontzien. Nieuwe materialen produceren zorgt namelijk voor een stijging in CO² door de verbranding van oude materialen, een stijging in gebruik van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen. Doordat er dus minder energie nodig is, is er minder geld nodig en dat is goed voor ieders portemonnee.
Tips om afval goed te scheiden
Wees zorgvuldig bij de afvalscheiding. Je hebt er nog niks aan als er bijvoorbeeld vervuild plastic in je PMD-zakken terechtkomt of wanneer je bij een container huren voor bouwafval tuinafval gooit. Een goede verwerking van het afval vindt alleen plaats, wanneer er goed gescheiden wordt. Een afvalcontainer huren is ook een goed plan, want hier kun je iedere afvalstroom in afvoeren zonder dat je met iedere afvalstroom afzonderlijk naar een milieupark moet rijden. Wil je dus een container huren bijvoorbeeld in Weert en omstreken, dan kun je je bij containerverhuurbedrijven melden.
Wat gebeurt er met je gescheiden afval?
Veel mensen houden zich al bezig met het scheiden van hun afval, maar weten vervolgens niet wat er met het afval gebeurt. Elke afvalstroom wordt apart verwerkt, behalve als er vervuild afval tussen zit. Erg vervuild afval wordt wel verbrand en niet gerecycled. Dit levert energie op voor de stadsverwarming en de restjes worden gebruikt voor een deel voor de aanleg van wegen.
Zuiver afval bevat echter veel waardevolle materialen, die hergebruikt kunnen worden. Sommige dingen worden soms volledig hergebruikt, zoals oude meubels en ingezamelde kleding, maar sommige zaken worden uit elkaar gehaald en los hergebruikt, zoals het zink in oude batterijen.
Fabels over afvalscheiding ontkracht
Er doen ook veel fabels de ronde over afvalscheiding. Zo beweren sommige mensen dat al het afval uiteindelijk toch op een hoop gegooid wordt en verbrand wordt. Dat is uit bovenstaande al gebleken niet waar te zijn. Hieronder volgt nog een aantal onware uitspraken met betrekking tot afvalscheiding:
- Afval scheiden van een huishouden heeft geen uitwerking op het milieu. Ieder huishouden draagt echter zijn steentje bij en als iedereen zich samenpakt, dan heeft dit wel zeker invloed op het milieu.
- Gft scheiden is niet goed voor het milieu. Gft wordt steeds meer vergist, wat biogas oplevert. Bovendien kan van gft-afval compost gemaakt worden om de bodem te verbeteren.
- Afval scheiden kost meer dan het oplevert. Het inzamelen van glas en papier leveren juist geld op, want de kosten gaan naar beneden van de inzameling en verwerking van overig afval.
- De gemeente verdient aan de afvalscheiding. Als de gemeente echter geld overhoudt, wordt dit het jaar erna verrekend.